• Direct-Pipe boringen
 • Direct-Pipe boringen
 • Direct-Pipe boringen

Direct-Pipe boringen

Bij een Direct-Pipe boring plaatsen we een speciale tunnelboormachine (TBM) op de productbuis. Deze 20 meter lange TBM heeft een boormes, meetsystemen, stuurcilinders en bentoniet-injectiepunten die op de lokale bodem zijn afgestemd. Snelheid en veiligheid zitten elkaar vaak in de weg. Bij een Direct-Pipe boring zijn het twee kanten van dezelfde medaille. Deze unieke techniek is een combinatie van HDD-boring en gesloten-front boring. A.Hak Drillcon is het enige bedrijf in Nederland dat Direct-Pipe boringen uitvoert. Ook wereldwijd zijn er maar een handvol collega’s die deze techniek toepassen. 

Pipe thruster
Voor Direct-Pipe boringen gebruiken we een geavanceerde boorinstallatie met een nieuwe boormachine: de pipe thruster. De pipe thruster heeft een speciale buisklem waarmee hij de buis omklemt. Daarmee duwt de machine de buis langzaam de grond in. Het huidige wereldrecord (op onze naam) ligt op 1.400 meter. Afhankelijk van de omstandigheden zijn zelfs langere buislengtes mogelijk.
A.Hak Drillcon beschikt over meerdere Direct-Pipe boorinstallaties en pipe thrusters met een capaciteit tot 500 ton druk- en trekkracht.

Voordelen
In vergelijking met andere technieken levert Direct-Pipe boring veel tijdwinst op. Ook zijn de risico’s kleiner. Het boren gaat zo snel, dat de grond de kans niet krijgt om onverwacht van structuur te veranderen. Naast snelheid en veiligheid heeft Direct-Pipe boring nog een aantal voordelen:

 • Grote besparingen doordat er (meestal) geen noodzaak is voor een ontvangstkuip en diepe damwandkuipen en slechts aan één zijde een werkplek hoeft te worden ingericht.
 • Duurzaam: geen overtollige boorspoeling, minder transportbewegingen, minder geluidsoverlast 
 • Geschikt voor moeilijk doorboorbare grondlagen, zoals grind, en tot grote diepte
 • Minder tot geen kans op coatingschade, invallende boortunnels, vastlopen of blow-outs 
 • Korte boorstrengen mogelijk bij ruimtegebrek

Meer weten?
Meer weten? Bekijk onze brochure.

 • nieuws

  "Meet-in-the-middle" HDD boring "Meet-in-the-middle" HDD boring

  "Meet-in-the-middle" HDD boring

  A.Hak Drillcon voert HDD boring uit onder het IJ-kanaal/Noordzeekanaal Amsterdam met "Meet-in-the-middle" intersecting method.

 • projecten

  IJmeer kruising IJmeer kruising

  IJmeer kruising

  A.Hak Leidingbouw heeft samen met A.Hak Drillcon een warmtetransportleiding aangelegd.

 • projecten

  Gasunie Direct-Pipe wereldrecord Gasunie Direct-Pipe wereldrecord

  Gasunie Direct-Pipe wereldrecord

  A.Hak Drillcon heeft in samenwerking met A. Hak Leidingbouw een Direct-Pipe boring uitgevoerd te Lochem. De lengte van deze boring betrof 1.400 meter, waarmee een wereldrecord Direct-Pipe werd gevestigd.

 • nieuws

  TBM Mary is halverwege TBM Mary is halverwege

  TBM Mary is halverwege

  Mary, de 510 ton wegende tunnelboormachine van National Grid, is nu halverwege haar 5 km lange reis onder de rivier de Humber.