• Horizontaal gestuurde boringen (HDD)

Horizontaal gestuurd boren

Horizontaal gestuurd boren (Horizontal Directional Drilling, HDD) is een boortechniek die we vanaf het maaiveld uitvoeren. De boorkop gaat daar in een boog de grond in. HDD begint met een pilot-boring, waarbij een HDD-‘rig’ (boormachine) de boorkop door de aarde duwt. Door de hoek van de boorkop te veranderen, sturen we de boorkop met grote precisie. Na de pilot-boring vergroot een ‘ruimer’ het gat. Is het boorgat eenmaal op maat, dan wordt de tunnelbuis in zijn geheel door het boorgat getrokken. De HDD-boring is een techniek om ondergronds kabels en leidingen aan te leggen, zoals olie-, gas- en waterleidingen en telecom- en elektriciteitskabels. De techniek heeft als grootste voordeel dat bovengronds het oppervlak compleet gesloten en onaangetast blijft. De pijpleiding gaat direct de grond in, zonder dat er een sleuf of gat wordt gegraven. 

Boorinstallaties
A.Hak Drillcon werkt met 14 moderne HDD-rigs en 12 volledige boorinstallaties. De machines zijn compact, maar kunnen grote boringen uitvoeren dankzij de hoge trekkracht (3 tot 500 ton), het draaimoment en de pompcapaciteit.

Maxi-rigs en pipe thrusters
Met onze maxi-rigs voeren we met gemak boringen uit van 1 tot 1,5 kilometer lengte. Deze boormachines kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, ook grotere lengtes aan en diameters tot 56" (1.422 mm).
Met een HDD maxi-rig (maximale trekkracht 500 ton) voeren we boorlengtes uit van meer dan 2,5 kilometer en een diameter tot 56''. Onze pipe thrusters – met capaciteiten van 200 ton en 500 ton – zetten we in bij grote boringen. Ze duwen de pijpleiding in het boorgat..

Meer weten?
Meer weten? Bekijk onze brochure.

 • nieuws

  Felicitaties voor duurzame en veilige aanlanding Felicitaties voor duurzame en veilige aanlanding

  Felicitaties voor duurzame en veilige aanlanding

  A.Hak heeft aan de Israëlische kust met succes een aanlanding afgerond die werd uitgevoerd met een 1.100 meter lange 56" Direct-Pipe boring. Zonder veiligheidsproblemen, op tijd en met een tevreden klant.

 • nieuws

  A.Hak Drillcon in Land & Water A.Hak Drillcon in Land & Water

  A.Hak Drillcon in Land & Water

  In het vakblad Land + Water staat een interessant artikel over de voorbereiding van de boring onder het Marsdiep tussen Texel en Den Helder.

 • projecten

  Oliepijpleiding Albanië Oliepijpleiding Albanië

  Oliepijpleiding Albanië

  In samenwerking met A.Hak International heeft A.Hak Drillcon in Albanië de Marinza - Fier oliepijpleiding aangelegd.

 • projecten

  Gasopslag Bergermeer Gasopslag Bergermeer

  Gasopslag Bergermeer

  De grootste ondergrondse gasopslag in West-Europa is door ons voorzien van acht transportleidingen, van en naar de opslag. Samen zijn ze 37,5 km lang.