• Horizontaal gestuurde boringen (HDD)

Horizontaal gestuurd boren

Horizontaal gestuurd boren (Horizontal Directional Drilling, HDD) is een boortechniek die we vanaf het maaiveld uitvoeren. De boorkop gaat daar in een boog de grond in. HDD begint met een pilot-boring, waarbij een HDD-‘rig’ (boormachine) de boorkop door de aarde duwt. Door de hoek van de boorkop te veranderen, sturen we de boorkop met grote precisie. Na de pilot-boring vergroot een ‘ruimer’ het gat. Is het boorgat eenmaal op maat, dan wordt de tunnelbuis in zijn geheel door het boorgat getrokken. De HDD-boring is een techniek om ondergronds kabels en leidingen aan te leggen, zoals olie-, gas- en waterleidingen en telecom- en elektriciteitskabels. De techniek heeft als grootste voordeel dat bovengronds het oppervlak compleet gesloten en onaangetast blijft. De pijpleiding gaat direct de grond in, zonder dat er een sleuf of gat wordt gegraven. 

Boorinstallaties
A.Hak Drillcon werkt met 14 moderne HDD-rigs en 12 volledige boorinstallaties. De machines zijn compact, maar kunnen grote boringen uitvoeren dankzij de hoge trekkracht (3 tot 500 ton), het draaimoment en de pompcapaciteit.

Maxi-rigs en pipe thrusters
Met onze maxi-rigs voeren we met gemak boringen uit van 1 tot 1,5 kilometer lengte. Deze boormachines kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, ook grotere lengtes aan en diameters tot 56" (1.422 mm).
Met een HDD maxi-rig (maximale trekkracht 500 ton) voeren we boorlengtes uit van meer dan 2,5 kilometer en een diameter tot 56''. Onze pipe thrusters – met capaciteiten van 200 ton en 500 ton – zetten we in bij grote boringen. Ze duwen de pijpleiding in het boorgat..

Meer weten?
Meer weten? Bekijk onze brochure.

 • nieuws

  HDD boringen in Amsterdam HDD boringen in Amsterdam

  HDD boringen in Amsterdam

  A.Hak Drillcon heeft in Amsterdam de eerste van 16 HDD's ingetrokken voor Nuon Noorderwarmte (stadsverwarming).

 • nieuws

  "Meet-in-the-middle" HDD boring "Meet-in-the-middle" HDD boring

  "Meet-in-the-middle" HDD boring

  A.Hak Drillcon voert HDD boring uit onder het IJ-kanaal/Noordzeekanaal Amsterdam met "Meet-in-the-middle" intersecting method.

 • projecten

  Oliepijpleiding Albanië Oliepijpleiding Albanië

  Oliepijpleiding Albanië

  In samenwerking met A.Hak International heeft A.Hak Drillcon in Albanië de Marinza - Fier oliepijpleiding aangelegd.

 • nieuws

  Rivierkruisingen TAP Rivierkruisingen TAP

  Rivierkruisingen TAP

  A.Hak is trots op haar eigen equipment dat overal ter wereld wordt ingezet bij de constructie van ondergrondse infrastructuur. Op filmmateriaal van het TAP-project eisen onze machines een hoofdrol op.